Din nya Mavis Möbel
Att leva och umgås med din nya MAVIS möbel...
Vi tycker att trä är både underbart och levande. Doft, mjukhet, naturlighet och äkthet. Allt får du på "köpet" med trä. En produkt tillverkad av trä behöver dock lite förståelse och omtanke för att hålla länge. Här är lite goda råd från oss...
Lite allmänt så:
- Innan du börjar använda möbeln rekommenderar vi att du torkar av alla ytor med en lätt fuktad trasa. Tänk på att vissa material kan ludda av sig, använd gärna mikrofibertrasa.
- De flesta ytor är förslutna med klarlack, pigmenterad lack eller en bets, men är mer eller mindre känsliga mot lösningsmedel. Vi rekommenderar därför att du endast använder en mild tvållösning eller ofärgad såpa tillsammans med en ordentligt urvriden trasa.
- Du bör använda ett underlägg till heta ytor, annars kan du får brännmärken på din möbel.
- Om du har ett repkänsligt golv och möbeln är avsedd att stå på golvet kan det vara bra att förse produkten med möbeltassar eller ställa den på en matta.
- Torka genast upp vätskor om du spiller.
- Både klara, betsade samt målade träytor åldras med tiden och skiftar i färg.
- Vi rekommenderar att du med jämna mellanrum kontrollerar skruvar och fästanordningar och justerar eller efterdrar efter behov. Spar därför anvisningar och rekommendationer.
- Lukt kan förekomma när du först packar upp produkten. Detta beror på att ytan härdar ut efter emballering. Lukten försvinner snabbare om du torkar av alla ytor med en fuktig trasa. Det kan vara bra att låta lådor lufta ur ett dygn före användning. - Metallsvärtning (liknande blyertsstreck) kan uppstå på lackerade ytor exempelvis från smycken, nycklar, bitar eller dragkedjor. Strecken tar du enkelt bort med ett vanligt ofärgat radergummi.
- Var försiktig när du flyttar runt dina möbler. Att dra dem på golvet kan både skada dina golv samt infästningar i produkten.
Oljad ek (massiv eller som fanér)
Våra ekprodukter tillverkas med stor omsorg och känsla för att ge dig en möbel som du kommer att vara nöjd med under många år.
- All ek kommer från europeiska skogar med ett ansvarstagande skogsbruk (se FSC under "miljö").
- Ytorna är inoljade med linolja för att få fram färger och strukturer i eken. Olika färger och vågor i träet är en naturlig del och gör varje möbel unik.
Några ord om trä
Trä är ett levande material. Det innebär att det förekommer skiftningar i både nyans och mönster. Dessa variationer är naturliga och normala, vi försöker dock alltid att kombinera färger så långt det går. Även kvistar är en naturlig del av produkten. Det är inte många träd som växer utan grenar, eller hur? De kvistar vi väljer att ta med påverkar inte hållbarheten i produkten utan gör bara möbeln mer intressant och unik i sitt uttryck.
Att underhålla en oljad möbel
En oljad möbel tycker om underhållning. Kanske inte samma fredagsfilm som du och jag, men en skvätt linolja en gång om året gör att ytan kommer att hålla sig vackert djup och vara mer resistent mot fläckar,
- Om du tycker att träet börjar se lite torrt ut på sina ställen rekommenderar vi att du lägger på ett tunt lager linolja och torkar av överbliven olja enligt instruktion. Under de första tre månaderna bör du olja in din möbel en gång i månaden. Du hittar linolja i de flesta färgaffärer eller gör-det-själv butiker. Följ instruktioner väl och var medveten om brandfaran.
- När du packar upp din ekmöbel så var uppmärksam på följande; Det kan ta några dagar innan all olja har sugits in I träet eller torkat ut. Vi rekommenderar att du tar det lite försiktigt med kläder och sängkläder i början så att du inte får olja på dem.
- Ibland kan större delar som toppar eller sidor på en produkt se ljusare och torrare ut när du får hem produkten. Detta beror på att massiva delar och fanérade delar suger åt sig olika mycket. Lägg då på ett tunt lager linolja enligt ovan.
- Mindre fläckar kan tas bort med ett finkornigt sandpapper (400 korn).Olja alltid efteråt enligt ovan.
hörs snart igen... /Mavis
Kalksten från Mavis
MAVIS Kalksten har brutits i Hällekis i över 100 år.
Nu har vi max 50 år kvar.
- Vad har du för leveranstid då? frågar jag
- 450 miljoner år, svarar Gustav
- Jo tjena, tror du vår kund kan vänta så länge, frågar jag
- Ja du kan ju alltid prova Portugal, då kan du nog räkna med ca 200 miljoner år, men stenen är porösare (vattenabsorbtion på 4,7% istället för vår på ca 0,2%) och inte samma kvalitet, den som väntar på någ...
- ja, ja, ja, vi kör då, men om du kan göra nåt på leveranstiden så vore jag tacksam.
Av en 5meter hög ådra av kalksten finns ett skikt på ca 4cm av den färg vi vill ha. Gustav förklarar de olika lagren som färgats av olika sediment på botten av havet. Vår skiva är just 2 cm tjock, det känns nästan lite oheligt att beröva naturen på något som tagit sådan tid all framställa. Inte som en 200 år gammal ek som i underredet på Höllviken soffbord här inte, utan 450 miljoner år! Och ett lager på 2-4cm med just vår färg! Jag låter det sjunka in, sedan slår det mig att ibland undrar man om man kan få snäckor och djur i vissa formationer. Vi ställer krav på att naturen skall vara perfekt, sedan görs kopior som är imperfekt för att se äkta ut.
Vi går vidare till Stefan som står framåtlutad över en kalkstensskiva, det tar honom nästan en timme att för hand med hammare och mejsel logerhugga kanten till en kalkstenstopp för Höllviken soffbord. Spår för spår, och rakt skall det vara, med lagom avstånd..Ett handarbete så makalöst att det nästan är lika svårt att ta in som allt annat med det fantastiska runt ett stenbrott och dess historia.
Fram tills -70 talet var det kanske 1,000 personer som arbetade med sten här, nu är vi 18 personer kvar, säger Gustav. Vi massproducerar inte, det får man köpa från annat håll.
Vi är måna om kvaliten och själen i varenda centimeter sten vi bearbetar, fortsätter Gustav. Med respekt för den 5m höga ådran av Kalksten vill vi inte kassera för mycket. Trots det kasseras nästan 70% av allt som bryts. Jag tänker att vi är tacksamma mot dessa leverantörer som delar vår syn på material och produkt, kvalitet och långsiktighet.
Fakta om svensk kalksten
Sedimentär kalksten, som är den vanligaste, bildas genom avsättning av kalkslam och skalrester från olika fossil med skal, till exempel koraller och snäckor. Det innebär att kalkstenens innehåll speglar den miljö som fanns när den avsattes.
När en kalksten utsätts för höga tryck och temperaturer i jordskorpan omvandlas den till marmor.
Den största delen av kalkstenen i Sverige är yngre än 543 miljoner år, och bildades under tidig paleozoikum och mesozoikum. Kalksten hittar man till exempel på Öland, Gotland, i Skåne, Västergötland, Östergötland, Dalarna och i fjällkedjan. Den ordoviciska lagrade kalkstenen är mer känd som ortocerkalksten. Den har fått sitt namn från de fossila bläckfiskar, ortoceratiterna, som är vanliga i den.
Länge lever trä
Ett material som lever med årstiderna.
Trä är ett levande material och ”rör” på sig, dvs krymper eller sväller, beroende på årstid och dess luftfuktigheten. Vintern är den torraste tiden och framåt Januari är träet som torrast och därmed minst. Trä är ett levande material, det är också en del i varför vi älskar det, det kommer alltid att finnas rörelse i träet. Vi torkar ner allt trä till så kallat ”möbeltorrt” på mellan 6-8% fuktighet, men så fort det är ute i friska luften igen börjar träet andas och anpassa sin fuktighet till omgivningen. Små sprickor kan under året uppträda i mötet mellan ändträ och topp, det är helt naturligt och kommer att försvinna när det blir fuktigare igen framåt vår / sommar.
Om Massiv Ek
Att se ekar i naturen är alltid en upplevelse i sig. De har som inga andra träslag personlighet och deras vitalitet är helt enastående. Vi sätter en ära i att tillverka ekbord där träets personlighet respekteras och bevaras. Virket får vi från stora, upp till 200 år gamla ekar av allra bästa kvalitet från europeiska skogar. Tillsammans med den varsamma tillverkningen gör det MAVIS ekbord speciella.
Utsökta plankor med personlighet.
Du får ett unikt och distinkt utseende av högsta kvalitet. De fina ådringarna tillsammans med kvistarna berättar om trädets liv och skapar en vacker, naturlig estetik. Det storslagna uttrycket återspeglas i plankorna där unika ådringar vittnar om naturens kraft och skönhet. Plankor i hela längder är en elegant lösning. De rena linjerna skapar lugn, enkelhet och ett rent uttryck.
Våra massiva träskivor är tillverkat av hela träplank (10cm breda, inte skarvade)
De färdiga skivorna skiljer sig från bord till bord. Vissa kan ha mer kvistar, andra färre. Även tiljorna skiljer sig i färg, det ger bordet en levande struktur med ett naturligt uttryck. Autentiskt och varmt.
En del av naturen
Vad är en kvist? Det kan verka som en enkel fråga, men svaret betyder allt för oss.
Rent tekniskt så är kvistar det som är kvar av de grenar som växt ut från trädets stam. På så sätt är kvistar ett vittnesbörd om trädets historia där naturens krafter har lämnat både ärr och vackra avtryck.
För oss är en kvist varken en brist eller ett skönhetsfel. Det är tvärt emot ett vackert avtryck som ger skivorna karaktär och liv. Kvistar gör bordet unikt och är en viktig estetisk aspekt som är bra att ha i åtanke vid övervägandet av köp av ett bord från MAVIS.
I vår produktion undersöker vi varje enskild kvist noga och vid behov repareras den. Detta gör vi för att kunna garantera kvaliteten och ett respektfullt utnyttjande av det fällda 200 år gamla trädet.
Precis som träd alltid har grenar, kommer kvistar alltid att vara en naturlig del av ett massivt träbord från MAVIS.
Såpad yta
Ger ett unikt, ljust och nordiskt uttryck. Såpan bildar en såphinna som skyddar träet. Beroende på användning, måste borden såpas ett par gånger om året för att bygga vidare på såphinnan. De allra flesta tryckmärken reser sig efter tvätt och det är inte nödvändigt att efterbehandla. Däremot kräver bordet engagemang. Vi rekommenderar behandling med HERDINS Golvsåpa i färgerna Natur eller Vit. Slipa lite lätt före med 220 sandpapper för att ta bort eventuella fläckar.
Oljad yta
Ger ett fint, varmt och rikt uttryck samt en stark yta. Oljan tränger ner i träet och förseglar ytan. Man kan torka av ytan med en fuktig trasa vid behov. Skivan måste regelbundet behandlas på nytt med olja för att återställa oljeskiktet och försegla ytan igen. Vi rekommenderar kallpressad LINOLJA alt. PARAFFINOLJA. Slipa lite lätt före med 220 sandpapper för att ta bort eventuella fläckar.
Både oljade och såpade skivor är känsligare för fläckar än en lackad skiva. Fördelen är att man enkelt återställer ytan med lite sandpapper, olja eller såpa.
Marmor och Kalksten
Vid skötsel av marmor och kalksten bör man tänka på att de är känsliga för syror.
Därför ska man aldrig använda sura rengöringsmedel som kan orsaka frätmärken.
Andra sura vätskor som vin, ättika, vinäger och fruktjuice är också olämpliga. Vid rengöring ska man använda vanliga rengöringsmedel som diskmedel eller såpa/stentvål.
Kalkstenen kan man slipa med ett våtslippapper korn 500 och efterbehandla med stentvål om man skulle få en fläck som inte går bort genom att torka med fuktad trasa.
Marmor är mer känslig med sin polerade yta och kan inte slipas, man kan däremot polera den med vanligt bilvax om man vill få upp lystern på stenen.
Betongskivor
Våra betongskivor tillverkas i Sverige och görs av rena naturmaterial.
Sand, kalk och vatten. Skivorna behandlas i flera steg för att ge en riktig hållbar finish. Eftersom betongskivorna tillverkas av rent naturmaterial så blir varje skiva unik.
När skivan kommer ut från produktionen är den bearbetad i flera steg med impregnering och olja. Oljan tränger ner i betongen och mättar, men tillåter samtidigt betongen att andas. Den framhäver betongens naturliga struktur och lyster. Den lämnar också en tålig yta.
Som användare av betongskivan behöver man inte göra något mer än att torka av med en lätt fuktad trasa. Man bör som alltid torka upp spill så fort som möjligt för att undvika märken.
Furu, ett levande material
Furu bleks, eller bättre uttryckt, gulnar. I värsta fall kan den till och med bli grön eller rosatonad. Kvistar kan också "blöda" och ge missfärgningar. Det finns många olika processer som kan användas för att minska problemen. Att lösa dem helt går tyvärr inte. Vi har valt en tydlig väg.
I grunden har vi bra råmaterial som vi behandlar med vatten baserade och miljövänliga färger och lacker. Inte en gång, utan upprepade gånger med hög inblandning av färgpigment. Det är en tidskrävande process, men vi vill leverera en så bra och miljövänlig produkt som möjligt. Det är faktiskt så att vi är relativt ensamma om att använda vattenbaserade färger som inte påverkar vår miljö. Ett extra plus tycker vi.
Men alldeles oavsett vilken metod man använder, så ändrar materialet färg över tiden. Det går inte att förhindra. En vit möbel blir solblekt gulaktig efter ett kortare tag. Samma sak gäller även fanér och massivträ med olja eller lack. Allt reagerar med luft och solljus och blir gulblekt. Problemet med kvistar är ett känt fenomen. Det uppträder förr eller senare beroende på hur aktiva kvistarna är. För utomhusbruk finns hantverkssmässiga tekniker som gör att man kan bromsa processen en tid , men problemen kommer ändå med tiden. Kostnaderna för den här typen av tekniker är inte försvarbara på en möbel avsedd för inomhusbruk. Faktum är även att den vattenbaserade färgen i sig reagerar långsammare. Det innebär att vår produkt håller sig längre än en tex NC (nitrocellulosa), AC (syrahärdad) eller PU (polyuretan) behandlad produkt som är de vanligaste ytbehandlingarna. Det är viktigt att veta att furu, som ett levande material, har de här egenskaperna. Vi vill inte kalla det för problem, det är en del av furans karaktär.
Har du frågor, eller vill veta mer, hör gärna av dig till ditt Mavisgäng här i Smålandsstenar.
Vi hörs snart
/Mavis